pátek 23. srpna 2013

Dětské ponožky pletené na dvou jehlicích

Děkuji za ZDROJ




Velikost: na 2 roky
Materiál: zbytky barevných vln dle vlastní fantazie
pouze 2 jehlice č. 3,5 :o) (nebo přizpůsobte tloušťce vlny)

Vzory: 

Lem až po patu:
1 oko hl., 1 oko obr. (rubová řada jak se jeví)
Pata:
všechna oka hladce (rubová řada obr.)
Šlapka:
všechna oka hladce (rubová rada také hladce)
Špička a nárt:
všechna oka hladce (rubová řada obr.)

Základní postup: 

Obě ponožky se pletou současně. Ponožku si představte jako pruh, který začnete plést zadní polovinou lemu, pak vytvarujete patu, pletete dále šlapku, vypracujete špičku a nárt už postupně spojujete po stranách s již upletenou šlapkou. Pak doděláte přední část lemu, který také rovnou splétáte s již upleteným zadním dílem lemu.

1. Začněte na 2x 20 oček (počet oček přizpůsobte tloušťce vlny) a upleťte vzorem lemu přibližně 10 cm zadního lemu.

2. Pak upleťte 2 řady vzorem paty a poté začněte tvarovat patu tak, že po obou stranách budete splétat po jednom očku, až vám na jehlici zůstane pouze 10 oček.

3. Pak musíte opět patu rozšířit na původních 20 oček a to tak, že v každé řadě upletete navíc krajové očko poslední upletené řady, takže vám v každé řadě očko opět přibude (vždy krajové očko v lícové i v rubové řadě).

4. Pokračujte rovně upletením šlapky, na kterou použijete vzor šlapky (délku přizpůsobte délce chodidla).

5. Vytvarujte špičku stejným způsobem jako patu, pouze s tím rozdílem, že na jehlici vám zůstane pouze oček 8 a opět rozšiřte na původních 20 oček.

6. Dále upleťte nárt. V každé řadě upleťte navíc krajové očko (v lícových i rubových řadách) již upletené řady šlapky a následující očko přes něj přetáhněte (stále tak na jehlici bude původních 20 oček) Tím nárt rovnou spojíte se šlapkou a nemusíte jej sešívat.

7. V momentě, kdy dojdete k vzoru lemu, pleťte dále tímto vzorem a stále krajová očka již upletených řad spojujte se zrovna pletenou řadou až dokončíte celý lem.

8. Nitky zapošijte nebo protáhněte háčkem do pleteniny.


Barvy střídejte podle libosti nebo udělejte ponožky pouze jednobarevné. Tento návod lze použít i na ponožky pro dospělé (přizpůsobte počet oček velikosti chodidla a tloušťce vlny). Vzorky lemu a šlapky můžete také zaměnit podle vlastní fantazie (pouze hladce, hrášek, rýže, 2x hl., 2x obr. Nebo můžete doprostřed nártu a předního lemu umístit copánek či osmičku).

1 komentář: